60-vuotisjuhla

Lauantaina 19. toukokuuta 2018 kokoonnuttiin Helsingin Karjala-talon Wiipuri-saliin yhdistyksen vuosikokoukseen ja sitä seuranneeseen yhdistyksen 60-vuotisjuhlaan. Juhlaan osallistui 31 henkilöä.

Aamupäivällä yhdistyksen edustajat olivat käyneet muistokäynnillä Hietaniemen hautausmaalla jättäen kukkatervehdyksen Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille.

Wiipuri-salissa juhla alkoi perinteiseen tapaan Tammisuon marssilla. Vuosikokouksen jälkeen siirryttiin runsaan karjalaisen juhlabuffetin ääreen, ja herkuteltiin muun muassa kala- ja sieniruoilla sekä tietysti karjalanpaistilla ja -piirakoilla.

Juhlapuheenpiti filosofian tohtori, taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen. Hänen esitelmänsä ”Kadonnut kesä, kasvien muisti” käsitteli Viipurista ja erityisesti Tammisuolta löydettyjä vieraskasvilajeja. Tiedot perustuivat kasvitieteilijä Viljo Erkamon vuonna 1931 keräämään kasvikokoelmaan, joka nykyään kuuluu Helsingin yliopiston kasvimuseolle.

Viipuriin tuli runsaasti Suomeen kuulumattomien kasvilajien siemeniä, koska kaupunkiin tuotiin rautateitse ja laivoilla viljalasteja Venäjältä. Monien vieraslajien löytöpaikkoja olivatkin juuri rautateiden liepeet ja satama. Tammisuolla Erkamo oli tehnyt useita löytöjä Hallenbergin myllyn ympäristöstä.

Kortelainen elävöitti esitystään näyttämällä kuvia vieraslajeista ja löytöpaikoista. Hän oli viehättynyt monen lajin suomenkielisestä nimestä ja humoristisesti esitteli nimistöä juhlaväelle.

Viipurin Lauluveikot viihdytti taiteellisen johtajansa Ilkka Aunun johdolla esittämällä seuraavat laulut: Terve Suomeni maa, Hän kulkevi kuin yli kukkien, Sirkka, Viipurin Lauluveikkojen kunniamarssi, Finlandia ja Karjala.

Täytekakkukahvien ja seurustelun jälkeen katseltiin kuvakavalkadia yhdistyksen 60 vuoden
ajalta sekä muisteltiin tapahtumia, matkoja ja ihmisiä. Juhlan päätteeksi laulettiin Karjalaisten laulu.


Yhdistyksen puheenjohtaja Kari Pyrhönen avasi juhlavan iltapäivän ja toivotti tammisuolaiset tervetulleiksi.

Johtokunnan jäsen Outi Kauppala esitteli juhlapuhujan Anna Kortelaisen.

Anna Kortelaisen juhlapuhe ”Kadonnut kesä, kasvien muisti” käsitteli Viipurista ja Tammisuolta 1930-luvulla löytyneitä vieraskasvilajeja.

Yleisö kuunteli Kortelaisen puhetta keskittyneenä. Wiipuri-sali taideteoksineen oli juhlava paikka.

Viipurin Lauluveikot esitti monta koskettavaa ja kaunista kotimaista laulua.

Juhlassa oli aikaa myös vapaamuotoiseen seurusteluun ja kuulumisten vaihtoon.